Woning WMW, Berlaar

Housing 2020
  • #nieuwbouw
  • #baksteen architectuur
  • #private woning
  • #hedendaags
  • #textuur

Eéngezinswoning Tom & Kirsten

Na een lange zoektocht naar een nieuwe woning kozen de opdrachtgevers dit bijzondere perceel met weids uitzicht over de velden. De halfopen bebouwing sluit aan bij een bestaande woning aan de rechterzijde, maar creëert toch een heel eigen vormentaal. Strak en hedendaags, met een rijke geveltextuur in een licht getinte baksteen.

De woning richt zich heel specifiek naar verschillende zijden. De leefruimtes op het gelijkvloers openen zich naar de achterzijde met een raam van ruim 9m breed en ook de kinderkamers op de eerste verdieping zijn voorzien van een kamerbreed raam van vloer tot plafond. Het licht komt overvloedig binnen zonder risico op oververhitting. Aan de voorzijde werd gekozen om de garage als volwaardige kamer te beschouwen, met een dubbel opengaande vleugel in ondoorzichtig glas. Dit brengt enerzijds leven in de voorgevel, maat laat ook toe om op termijn deze ruimte herin te richten als bureau of hobbykamer. Er werd daarom ook gekozen voor een aparte fiets- en bergruimte met rechtstreeks toegang tot de woning.

Daar waar meer privacy gewenst was is er gekozen om de gevelsteen voorbij de ramen te trekken in een claustra-verband; een baksteenpatroon waarbij er stenen weggelaten worden om doorkijk zonder inkijk mogelijk te maken.

Op het gelijkvloers werden bovendien gordijnrails in het plafond ingewerkt die doorheen de ruimte lopen. De semitransparante gordijnen worden niet enkel gebruikt als scherm voor de ramen, maar ook om de ruimte in te delen volgens wens of nood in kleinere cocons. Het resultaat is een scenografie die wijzigt afhankelijk van het tijdstip van de dag, de seizoenen of bezoek.

De materiaal keuze is bewust sober gehouden maar met veel detail en een rijke toepassing.

2099 WMW FOTOS 22
2099 WMW FOTOS 08
2099 WMW FOTOS 01
2099 WMW FOTOS 13
2099 WMW FOTOS 04
2099 WMW FOTOS 23
2099 WMW FOTOS 18
2099 WMW FOTOS 06
2099 WMW FOTOS 04